Symptomen eelt

Eelt kan knap vervelend zijn. Het kan jeuken en in de weg zitten. Als je er niks aan doet, kan het zelfs gaan bloeden, likdoorns aanmaken en gaan ontsteken. Wat zijn de symptomen van eelt? Hoe weet jij of je last hebt van eelt en dat het niet iets anders is? Lees verder en we leggen je alles uit.

Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de huid. De bovenste laag van de huid welteverstaan. Dit noemen we de hoornlaag. Deze is bedekt met dode huidcellen. Iedereen heeft een klein, dun laagje eelt op zijn voeten en handen. Dit is normaal en gezond. Dit laagje eelt werkt beschermend. Laat het dus lekker zitten!

Hoe weet ik of ik eelt heb?

Eelt zie je normaal niet. Want een beetje eelt heb je nodig. Zou je lichaam geen eelt aanmaken, dan zou je in plaats van eelt, schaafwondjes en rode, gevoelige huid hebben. Je huid beschadigt in feite als jouw lichaam geen eelt zou aanmaken. Je kan er dus vanuit gaan dat jij eelt hebt op je voeten en handen. Je kunt dit voelen door met je vingertoppen over de plek te wrijven. Voelt het minder zacht aan dan de huid eromheen? Grote kans dat het een laagje eelt is. Niet erg maar hou het in de gaten want té veel eelt is niet goed.

Wat zijn de symptomen van eelt?

Je kunt eelt herkennen aan een geelachtige kleur. De belangrijkste symptomen van eelt zijn dat de huid ruw, hard en dikker is dan op andere plaatsen eromheen. Het voelt ook stug en wat onnatuurlijk. Soms kan het jeuken en wellicht heb je kloven of kloofjes. Als je met je vingertoppen over de eeltplek wrijft voel je hoe droog, ruw en dik de huid is. Vaak ziet deze verharde huid er ook wat glazig uit.

Wanneer heb ik te veel eelt op mijn handen of voeten?

Als je eelt duidelijk ziet zitten is het tijd om in te grijpen. Zie je dus een gele kleur verschijnen? Doe er dan wat aan. Ook als je op die plek jeuk krijgt of je sokken blijven hangen aan de droge kloofjes, is het absoluut tijd om eelt te verwijderen. Heb je kloven, een likdoorn of ervaar je pijn met lopen? Dan is het de hoogste tijd om in te grijpen!

Lees hier wat je zelf aan eelt kunt doen.

Show Buttons
Hide Buttons